Hoe gebruik je video’s om je SEO-positionering te verbeteren?

SEO positionering is afhankelijk van een groot aantal factoren. Van het webdesign van jouw pagina tot jouw Social Media strategie. Maar één van de belangrijkste factoren is zonder twijfel de content die je gebruikt om jouw publiek te bereiken. En binnen alle mogelijkheden die content marketing biedt, is video er eentje die je het meest kan helpen om de beste positionering van jouw website te hebben. Dit betekend echter niet dat elke video marketingcampagne een automatisch succes wordt en jouw SEO zal verbeteren. Zoals elk ander element van jouw digitale strategie moet je dit doen door enkele richtlijnen te volgen.

Richtlijnen om met behulp van videomarketing jouw SEO positie te verbeteren 

1. Kies de juiste platforms

Wat ga je doen met de video? Op welke platforms ga je ‘m uploaden? Wie krijgt er toegang tot de video? Het is belangrijk om deze vragen tijdens het ontwerpen van de SEO-strategie alvast te beantwoorden. Niet alle platforms of Social Media hebben dezelfde regels of protocollen. Bijvoorbeeld, op Instagram is een goede gok om te beginnen met het maken van ‘reels’. Dit is een functionaliteit van Instagram waarin je video’s van 15 seconden kan maken om vervolgens op Instagram te delen. Het platform neemt zelf de verantwoordelijkheid om deze te adverteren. 

 

Als je eenmaal het platform kent waar je de video’s upload, is het cruciaal dat je de hosting in kwestie onderzoekt. Het is bijvoorbeeld zo dat Youtube een slechte hosting heeft voor zwaardere video’s. Uploadsnelheid en beeldkwaliteit hebben een directe invloed op de SEO positionering. Om deze reden geven professionals vaak het advies om een eigen hosting te creëren. 

2. Vergeet de sitemap niet…

In het geval dat de video ook op jouw pagina of website verschijnt, zal het genereren van een XML-sitemap je helpen om snel geïndexeerd te worden door zoekmachine crawlers zoals Google en dus eerder te verschijnen in zoekopdrachten. Dit verbetert direct jouw SEO positionering.

 

3. Denk aan keywords

We laten het nu lijken alsof de SEO-positionering van de video alleen maar afhankelijk is van de kwaliteit of de technische aspecten, maar in werkelijkheid heeft het gebruik van zoekwoorden ook een grote invloed op de video’s zichtbaarheid.

In het geval van Social Media, bijvoorbeeld, kan je hashtags gebruiken om de plaats te bepalen waar jouw video’s aanwezig zijn. Op deze manier, als je niet betaalt voor reclame, kan je via SEO je specifiek richten tot jouw publiek en jouw consumenten.

 

In het geval van Youtube of video’s voor jouw website kan de titel, het gebruik van hashtags of de begeleidende tekst je helpen om de video te positioneren op een specifieke plaats. Evalueer daarom de algemene trefwoordstrategie en relateer deze aan de SEO-positionering van jouw video’s.

 

4. Investeren in kwaliteit

High-Definition (HD) is jouw bondgenoot: het zal je helpen jouw SEO-positionering in zoekmachines te verbeteren. Het is zo, dat home video’s in sommige gevallen ‘viral’ gaan, dit hebben ze te danken aan een bepaalde spontaniteit waar merken over het algemeen niet over bezitten. Daarom moet je ervoor zorgen dat wanneer je als bedrijf of merk video’s gaat maken, je een hoge beeldkwaliteit hebt, en een team van professionals die weten hoe ze een video moeten maken die mensen aantrekt. Dit is niet iets wat alleen het publiek zal waarderen. Ook in netwerken, op jouw website of in Youtube zal de SEO verbeteren.

5. Geen video’s dupliceren

Eén van de meest gemaakte fouten is dat, zodra het audiovisuele stuk klaar is, de video geüpload wordt naar alle beschikbare platforms. Maar let op! Dit belemmert je SEO. 

 

Als er meer dan één aanbod van dezelfde video is, zullen de bezoeken uiteenvallen, waardoor de SEO-positionering in zoekmachines zoals Google een deel van zijn kracht verliest.

 

Je bent met het maken van een video op zoek bent naar onmiddellijke conversies: het krijgen van klanten. Het beste is om de video dan direct up te loaden op je website, zodat Google de gebruikers er naartoe brengt en er dus minder stappen zijn op de weg naar mogelijke conversie. Nog een laatste detail: als je de inhoud niet wilt dupliceren, kan je de video aanpassen (inkorten, kleine fragmenten plaatsen, etc.) en delen op één jouw andere platforms, waarbij je de klanten altijd naar de ‘hoofd video’ leidt. Op deze manier belemmert het de SEO positie niet, maar verbeter je het alleen maar.

Tot slot

Dit zijn slechts de meer technische aspecten om een goede SEO-positionering te verkrijgen dankzij een optimaal gebruik van videomarketing. Vergeet echter niet om ook voor het verhaal te zorgen. Zoek naar emoties, de aantrekkingskracht op de kijker, de directe verbinding met hun gevoelens, enzovoort.