Wat is een blog?

Wat is een blog? Blogs zijn tegenwoordig een integraal onderdeel geworden van het online landschap. Ze zijn niet alleen een bron van informatie, maar ook een platform voor expressie en interactie. Laten we eens duiken in wat precies een blog is en waarom het zo’n belangrijke rol speelt in het digitale tijdperk.

Of je nu een individu bent die zijn gedachten wil delen of een bedrijf dat zijn merk wil versterken, het hebben van een blog kan aanzienlijke voordelen bieden. Door regelmatig waardevolle inhoud te publiceren en een betrokken publiek op te bouwen, kun je een blijvende impact hebben in het online domein.

Wat is een blog? En wat is de definitie ervan

Een blog is in wezen een online dagboek of een platform waar individuen of groepen regelmatig berichten publiceren over verschillende onderwerpen. Deze berichten, ook wel blogposts genoemd, zijn vaak georganiseerd in omgekeerd chronologische volgorde, waarbij het nieuwste bericht bovenaan staat. Blogs kunnen variëren van persoonlijke dagboeken tot professionele bronnen van informatie over specifieke onderwerpen.

Al met al is een blog een krachtig instrument voor zelfexpressie, kennisdeling en marketing.

Het Doel van een Blog

Het primaire doel van een blog is om informatie te delen en een dialoog aan te moedigen. Of het nu gaat om het delen van persoonlijke ervaringen, het verstrekken van deskundig advies of het bespreken van actuele gebeurtenissen, blogs bieden een platform voor mensen om hun gedachten en ideeën te uiten. Bovendien kunnen blogs worden gebruikt als een effectief marketinginstrument voor bedrijven om hun merk te promoten en een band op te bouwen met hun doelgroep.

Verschillende Soorten Blogs

Er zijn verschillende soorten blogs, elk met hun eigen unieke doel en focus. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

 1. Persoonlijke Blogs: Deze blogs worden gerund door individuen en zijn vaak een weerspiegeling van hun persoonlijke interesses, ervaringen en meningen.
 2. Zakelijke Blogs: Bedrijven gebruiken zakelijke blogs om nieuws, updates en inhoud van hun branche te delen, evenals om hun expertise te demonstreren en de betrokkenheid van klanten te vergroten.
 3. Niche-blogs: Deze blogs zijn gericht op een specifiek onderwerp of niche, zoals mode, voeding, reizen, technologie, enzovoort. Ze richten zich op een specifiek publiek dat geïnteresseerd is in dat onderwerp.
 4. Gastblogs: Gastbloggen is wanneer een schrijver een blogpost schrijft om te worden gepubliceerd op de website van een ander. Dit kan helpen om het bereik te vergroten, nieuwe doelgroepen te bereiken en de autoriteit op een bepaald gebied te versterken.

De Voordelen van Bloggen

Het runnen van een blog brengt verschillende voordelen met zich mee, zowel persoonlijk als professioneel. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Het delen van kennis en expertise
 • Het opbouwen van een online aanwezigheid en autoriteit
 • Het aantrekken van een gericht publiek
 • Het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website
 • Het stimuleren van betrokkenheid en interactie met lezers
 • Het genereren van inkomsten via advertenties, sponsors en affiliaties

 

Op zoek naar sterke blogs voor uw website?

De prijs voor het plaatsen van een blog op onze websites is € 35, wij kunnen ook de content schrijven, de prijs hiervan is € 15.

We schrijven een relevante tekst van +-800 woorden met 1 tot 2 foto’s en jouw backlinks erin verwerkt. We hebben verschillende abonnementen en we werken zowel met rootdomeinen als subdomeinen.

Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen.

Kies één van onderstaande mogelijkheden:

Het plaatsen en schrijven van 10 blogs op 10 rootdomeinen = € 350 p/maand
Het plaatsen en schrijven van 20 blogs op 20 rootdomeinen = € 750 p/maand
Het plaatsen en schrijven van 30 blogs op  rootdomeinen = € 1000 p/maand

Enkele voorbeelden van blogs op rootdomeinen:

https://seobureau.be/blog/2023/03/23/een-personal-coach-moet-goed-gevonden-worden-in-google/
https://seobureau.be/blog/2023/03/03/hoe-sportweddenschappen-de-zichtbaarheid-van-uw-website-kunnen-vergroten/
https://www.gruwez.org/nl/tuinverlichting-kopen
https://www.architectgruwez.be/nl/een-nieuw-huis-deze-apparatuur-zou-je-moeten-hebben
https://verandabouw-vanham.be/page/sfeervolle-verlichting-voor-uw-buitenruimte/
https://www.interieurdecoratie-shops.nl/page/woning-beveiligen-met-een-draadloos-alarmsysteem/
https://www.sfeervol-wonen.be/page/kies-de-perfecte-sfeerverlichting-voor-je-overkapping/
https://www.sfeervol-wonen.be/page/een-bewakingscamera-voor-buiten-kopen/
https://alles-over-interieur.be/2023/03/16/richt-jouw-droomhuis-in/
https://www.duurzame-ledverlichting.nl/page/enkele-tips-voor-het-verlichten-van-uw-veranda/

Klik hier om uw blogs te bestellen

Wat is een blog?

Waarom zijn informatieve en inspirerende blogs essentieel voor online succes?

In een wereld waarin informatie overvloedig aanwezig is, is het van cruciaal belang om op te vallen en waarde toe te voegen aan het leven van je lezers. Dit is waar informatieve en inspirerende blogs in het spel komen. Of je nu advies deelt over hoe je snel kunt afvallen of een inspirerend persoonlijk verhaal deelt over het omgaan met uitdagende situaties, jouw blog kan een krachtige bron van waarde en inspiratie zijn voor je publiek.

Het online platform: een cruciale speler voor het succes van je blog

Een van de essentiële aspecten van een blog is dat het online toegankelijk is. Een blog biedt de mogelijkheid om een breed publiek te bereiken en je boodschap te verspreiden over grenzen heen. Het online platform stelt je in staat om je inhoud te delen met mensen over de hele wereld, waardoor je bereik exponentieel kan groeien.

De sleutel tot succes: consistentie en frequentie

Het gezegde “één ei is geen ei en één blog is geen blog” benadrukt het belang van consistentie en frequentie in het publiceren van je blogs. Regelmatig bloggen is essentieel om een trouw publiek op te bouwen en je autoriteit op een bepaald onderwerp te vestigen. Een minimum van één blog per maand wordt aanbevolen om de interesse van je lezers levendig te houden en je online aanwezigheid te versterken.

De persoonlijke touch: maak verbinding met je lezers

Een van de krachtigste aspecten van een blog is de persoonlijke connectie die het mogelijk maakt tussen de schrijver en de lezer. Of het nu gaat om een persoonlijke blog of een zakelijke blog, het toevoegen van een persoonlijk element kan je inhoud levendiger en boeiender maken. Door je eigen ervaringen, inzichten en perspectieven te delen, kun je een diepere verbinding met je lezers tot stand brengen en hun vertrouwen winnen.

Informeel en toegankelijk: de juiste schrijfstijl voor je blog

Een informele en toegankelijke schrijfstijl is essentieel voor het succes van je blog. Het gebruik van een losse schrijfstijl maakt je blog leesbaar en aantrekkelijk voor een breed publiek. Vermijd ingewikkelde jargon en technische terminologieën; schrijf gewoon zoals je praat. Dit maakt je blog niet alleen gemakkelijker te begrijpen, maar ook leuker om te lezen.

Interactie en betrokkenheid: de kracht van lezersreacties

Een van de unieke kenmerken van een blog is de mogelijkheid voor lezers om te reageren op je inhoud. Het activeren van de reactiemogelijkheid moedigt directe interactie aan tussen jou en je publiek, waardoor waardevolle discussies en feedback worden gestimuleerd. Bovendien fungeren lezersreacties als sociale bewijskracht, waardoor nieuwe lezers worden aangemoedigd om deel te nemen aan het gesprek en je blog te verkennen.

Informatieve en inspirerende blogs vormen een essentieel onderdeel van een succesvolle online strategie. Door waardevolle inhoud te delen, een persoonlijke connectie met je lezers te creëren en actieve betrokkenheid te bevorderen, kun je een bloeiende online gemeenschap opbouwen en je invloed opbouwen binnen je vakgebied.

Wat is een blog?

Waar komt de naam ‘blog’ vandaan?

De term blog is al bijna zo oud als het internet zelf, al noemde men het eerst een weblog. Oftewel een log (soort dagboek) op het web (oude naam van het internet). Weblogs waren dus eigenlijk gewoon online dagboekjes. Het was de Amerikaan Jorn Barger die in 1994 voor het eerst deze term gebruikte.

Peter Merholz, de bedenker van de term blog

Vijf jaar later maakte een andere Amerikaan Peter Merholz daar een grapje van. In plaats van weblog schreef hij op zijn site we blog.

Zo las het ineens als een werkwoord: we blog, wij bloggen (of bedoelde hij wee blog, een kleine blog?).

Sindsdien werd blog de gangbare term, ook in Nederland, en spreekt ook bijna niemand meer over weblogs, maar gewoon over blogs.

Verschil tussen persoonlijke en zakelijke blogs

Grofweg bestaan er twee soorten blogs: persoonlijke en zakelijke blogs. En dan is er nog zoiets als een combinatie van die twee. Ik zal de verschillen toelichten.

Persoonlijke blogs

Dit soort blogs lijken het meest op de blogs zoals die oorspronkelijk bedoeld waren. Als weblogs, online dagboeken. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kinderen (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

Enkele voorbeelden van persoonlijke blogs:

 • ikbenirisniet.nl
 • iliveformydreams.com
 • kersenbloesems.nl
 • viviansvocabulaire.nl

Zakelijke blogs

Toen blogs steeds populairder werden, begonnen ook bedrijven te bloggen. Zo werd de zakelijke blog geboren. In een zakelijke blog gaat het meer over het vakgebied waar het bedrijf in opereert. Een zakelijke blog geeft daar tips en adviezen over. Zo kan een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt bijvoorbeeld een blog maken met tips om blessures te voorkomen.

Bedrijven met dit soort informatieve blogs laten zien dat ze veel verstand hebben van hun vakgebied. Ze profileren zich als expert en hopen zo meer klanten te trekken.

Enkele voorbeelden van zakelijke blogs van grote en kleine Nederlandse bedrijven:

 • nn.nl/blog
 • capgemini.com/nl-nl/blogs
 • monsterboardblog.nl
 • markbongers.nl/facebook-marketing-blog
 • midz.nl/blog
 • webinargeek.com/blog
 • socialmediaondernemer.nl/blog-pagina
 • debloggendedeurwaarder.nl
 • debloggendeadvocaat.nl

Voordelen van een zakelijke blog

Een blog heeft vooral voor bedrijven veel voordelen. De belangrijkste op een rijtje:

 • Profileren als expert – Zoals hiervoor al genoemd kan een bedrijf zich met een blog profileren als expert. En mensen doen graag zaken met experts. Als jij in jouw blog laat zien dat je verstand van zaken hebt, kun je sneller klanten krijgen.
 • Beter scoren in Google – Blogs zijn ook erg geschikt om bezoekers te trekken via Google. Als een potentiële klant een informatieve vraag heeft over jouw product of dienst en die aan Google stelt, toont Google jouw blog als deze het juiste antwoord geeft.
 • Je bouwt een band op – Door regelmatig iets van je te laten horen, bouw je een band op met jouw publiek. Niet iedereen wordt altijd meteen klant, maar als ze ooit besluiten jouw product of dienst aan te schaffen denken ze wel het eerste aan jou. Omdat ze jou nu goed kennen.

Lees hier alle 11 redenen waarom een zakelijke blog goed is voor je business.

Geld verdienen met je persoonlijke blog?

Zakelijke blogs hebben dus als doel om meer bekendheid te creëren voor het bedrijf en om zo meer omzet te genereren. Persoonlijke blogs hebben dat doel in principe niet.

Toch zijn er ook bloggers die met hun persoonlijke ontboezemingen geld proberen te verdienen. Die hopen dan op zoveel lezers dat ze er adverteerders mee kunnen trekken. Denk aan de mamablogs, de travelblogs, de foodblogs en de beautyblogs.

Het verschil met een zakelijke blog is dat deze bloggers van hun blog hun business willen maken, terwijl bedrijven met een zakelijke blog al een business hebben en daarover bloggen.

Authentiek Bloggen met ChatGPT

Wil je leren hoe je in no-time superkrachtige blogs schrijft met ChatGPT die echt jouw verhaal vertellen in jouw stijl? Kom dan naar mijn interactieve workshop die met een 9,4 wordt beoordeeld. Dit maakt van bloggen echt een makkie.

Online Workshop

 • “Duidelijke uitleg, mooie voorbeelden en ook leuk interactief.” – Shirley van der Meer
 • “Een praktisch inkijkje in ChatGPT aan de hand van goede voorbeelden.” – Marga Geus
 • “De tips, toelichting en duidelijke voorbeelden van Bastiaan helpen om ChatGPT als een slimme assistent te gebruiken.” – Angelique Lagarde

Blogs of vlogs?

Naast blogs zie je tegenwoordig ook steeds meer vlogs. Vlogs zijn in feite de visuele tegenhanger van blogs. De v staat voor video. Video-blogs dus. (Of eigenlijk video-logs, is het woordje log toch weer terug van weggeweest)

Ik hoor dan ook vaak zeggen dat bloggen dood is en dat je beter kunt gaan vloggen. Mensen zouden liever naar filmpjes kijken dan naar geschreven tekst. Hoewel ik een groot voorstander ben van vlogs en heilig geloof in de toegevoegde waarde, zal ik blogs nog zeker niet afschrijven. En heus niet omdat ik blogkracht ben. 🙂

Ik denk namelijk dat je twee soorten publiek hebt: mensen die graag filmpjes kijken en mensen die liever lezen. Of eigenlijk twee soorten situaties. Als ik in een trein zit of met mensen om me heen, ga ik geen vlogs bekijken. Dan lees ik liever een berichtje. Op andere momenten kijk ik wel weer liever een filmpje.

Het best is misschien wel de combinatie zoals ik ook uitleg in deze blog/vlog over de verschillen tussen bloggen en vloggen.

En dan heb je ook nog de podcast. Dat is eigenlijk de audioversie van een blog. Weer een andere tak van sport met weer andere regels en voordelen (zo kun je een podcast weer goed beluisteren in de auto of tijdens wandelen of hardlopen).

In theorie kun je één blog in drie varianten maken: een geschreven tekst, een video en een audio. Zo kan iedereen kiezen welke vorm hem het beste aanspreekt. Maar als blogger moet je er wel zin in hebben om dat allemaal te doen.

Hoe maak je een blog: een simpel stappenplan

Een blog maken is niet zo moeilijk. Met deze 5 stappen maak je al een heel goede blog:

 1. Kies je onderwerp

Als je een blog wil maken die goed gelezen wordt, moet je vooral zorgen voor een goed onderwerp. Daar begint het dus mee. Het liefst natuurlijk een onderwerp waar veel mensen in geïnteresseerd zijn.

Voor zakelijke blogs is Ubersuggest een mooie tool om mee te beginnen. Hier kun je zien hoe vaak er op een bepaald onderwerp gegoogeld wordt. Een mooie indicatie dus voor wat mensen willen weten.

Voor persoonlijke blogs is het vooral belangrijk dat je je eigen doelgroep kent. Waar worden zij enthousiast van? Wat zijn issues waar ze wellicht mee worstelen. Als je al een tijdje blogt kun je ook terugkijken: welk soort blogs werden goed gelezen. Dan weet je ook wat werkt.

 1. Schrijf zoals je praat

Zoals eerder gezegd is de stijl van een blog net alsof je praat. Ga dus gewoon lekker vrijuit opschrijven wat je anders ook tegen iemand had gezegd. Heb je een bepaalde vraag waar mensen mee zitten en waar jij antwoord op wilt geven (bijvoorbeeld in de vorm van een paar tips), werk die dan gewoon zo goed mogelijk uit en vertel alles wat je weet.

Het leuke van bloggen is dat er niet echt een goed of fout is. Het is jouw blog, jouw verhaal, jouw kijk op de zaak. En het is jouw schrijfstijl. Wel helpen de volgende twee punten om meer lezers te krijgen.

 1. Maak een korte inleiding

Lezers willen best lange blogs lezen (en als jij tot hier bent gekomen, is dat het bewijs, want ik ben al over de 1000 woorden). Maar in het begin zijn ze ongeduldig en willen ze weten waar jouw blog over gaat. Maak je inleiding daarom kort en krachtig. Ik geef je in de blog 5 handige tips met de High Five Formule.

 1. Maak een pakkende titel

Lezers zien de hele dag honderden blogs voorbijkomen in hun timeline, op Google, in hun mail of waar dan ook. Op basis van de titel moeten ze beslissen of ze die gaan lezen of niet. Wil je dat ze voor jouw blog kiezen, maak je titel dan niet warrig of abstract. Een pakkende titel is een duidelijke titel, zodat de lezer meteen weet of hij verder moet klikken.

 1. Kies voor korte alinea’s

Blogs zijn voor beeldscherm geschreven en dat betekent dat ze makkelijk leesbaar moeten zijn met veel witregels en tussenkopjes. Lezers vinden het prettig als ze een tekst snel kunnen scannen en dat de tekst niet als een muur van woorden op hen afkomt. Maak je alinea’s dus kort en werk waar je kunt met bullet points.

Leestip: Maak van je blogtekst geen blok tekst

Als je deze 5 stappen zet heb je al een hele goede blog gemaakt: hij sluit aan bij wat je lezer wil weten, is geschreven vanuit jouw hart en expertise, heeft een pakkende kop en leest ook prettig door een overzichtelijke structuur en korte inleiding. Niks kan meer misgaan.

De beste plek om je blog te plaatsen

Wat is nu de beste plek om te bloggen? Dat kan op verschillende manieren, elk met hun voor- en nadelen. Ik geef je enkele opties:

 1. Een eigen site

Heb je al een site (als bedrijf bijvoorbeeld) dan is het eenvoudig om je blog daar onder te brengen. Maak een apart gedeelte en noem die blog (of tips). Het voordeel is dat de bloglezers nu al direct op jouw site zitten – daar waar je meestal ook je producten en diensten verkoopt.

 1. Een losse blogsite

Je kunt ook kiezen om een aparte blogwebsite te maken. Zeker als je een persoonlijke blog start, kan dat een optie zijn. Je maakt een blogsite eenvoudig en gratis met WordPress. Jouw blogs komen nu steeds in anti-chronologische volgorde op je blogsite te staan. Dus steeds de nieuwste bovenaan.

Je moet nu wel zelf voor je bezoekers gaan zorgen. Zeker in het begin (als lang niet iedereen jou kent) kan dat nog wel even duren.

(Overigens kun je met WordPress ook gewone websites bouwen en daar dan alsnog een onderdeel blog aan toevoegen.)

 1. Op social media

Je kunt je blogs ook direct plaatsen op social media, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. Voordeel is dat je nu niks hoeft te bouwen en dat je vaak al volgers (en dus lezers) hebt. Nadeel is dat je weinig controle hebt in de opmaak en dat je ook niet weet aan wie Facebook of LinkedIn jouw blog laat zien – ze laten namelijk niet alles aan.

In dat geval kan ik doorgaan met het beschrijven van de mogelijke plaatsen waar je je blog kunt publiceren:

 1. Op blogplatforms

Er zijn verschillende platforms waar je je blog kunt hosten, zoals Medium en Blogger. Het voordeel hiervan is dat deze platforms al een ingebouwd publiek hebben, wat betekent dat je mogelijk meer lezers kunt bereiken zonder veel promotie te hoeven doen. Echter, je hebt minder controle over de vormgeving en functionaliteit van je blog in vergelijking met het hebben van je eigen website.

 1. Gastblogs op andere websites

Een andere strategie is om gastblogs te schrijven voor andere websites die al een gevestigd publiek hebben in jouw vakgebied. Door op deze manier te bloggen, kun je een groter bereik krijgen en jezelf positioneren als een expert in je vakgebied. Daarnaast kan het ook helpen om meer verkeer naar je eigen website of blog te leiden.

Het is belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij jouw doelen, beschikbare middelen en publiek. Voor sommige mensen en bedrijven kan het hebben van een eigen website de beste keuze zijn, terwijl anderen misschien liever gebruik maken van bestaande platforms of gastblogging om hun boodschap te verspreiden.

Of je nu een persoonlijke blog wilt beginnen om je gedachten en ervaringen te delen, of een zakelijke blog om je expertise te laten zien en je bedrijf te promoten, bloggen blijft een krachtige en effectieve manier om je stem te laten horen en je publiek te bereiken.

Met de juiste strategie en consistentie kan bloggen een waardevol onderdeel zijn van je online aanwezigheid en marketingstrategie. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met bloggen en deel je verhaal met de wereld!