Risico’s van het internetten

Niemand kan tegenwoordig meer zonder het internet. Als er een aantal uren geen internet is ligt de hele maatschappij op z’n kop. Er zitten natuurlijk tallozen voordelen aan internetten, maar er zijn zeker ook een aantal gevaren waar je je zeker bewust van moet zijn.

Privacy gevaren

Op internet wordt alles van je bijgehouden en geregistreerd. Van het moment dat je opstaat en je telefoon aanzet tot het moment dat je ligt te slapen, elk moment kan er gezien worden waar je bent. Hier is de laatste tijd veel over in het nieuws geweest. Mensen hechten steeds meer waarde aan privacy en zoeken steeds meer informatie hierover op. Er wordt namelijk gezegd dat, zelfs wanneer je hier geen toestemming voor hebt gegeven, al je berichtjes kunnen worden bekeken door verschillende landen. Als dit al niet erg genoeg is heb je ook nog het gevaar van hackers. Hackers kunnen als ze willen zo bij je persoonlijke gegevens, zoals je e-mailadres. Om iemand te hacken hoef je tegenwoordig geen supernerd meer voor te zijn, het staat met een beetje zoeken zelfs uitgelegd op het internet.
Het is dus belangrijk om altijd je wachtwoorden geheim te houden. Zo verklein je de kans dat je gehackt wordt. Als je anoniem wilt surfen op het internet is het ook mogelijk om een VPN-dienst te installeren. Dit zorgt ervoor dat er geen gegevens worden opgeslagen van jouw surfgedrag.

Pesten op internet

Helaas worden er tegenwoordig nog veel kinderen en pubers gepest op het internet. Dit gebeurd dan vaak in de vorm van vervelende reacties en berichtjes op sociale media. Als je kleine kinderen hebt is het dus verstandig om een oogje in het zeil te houden. Veel kinderen beseffen niet hoeveel pijn je iemand kan doen met vervelende berichtjes. Het is al veel te vaak voorgekomen dat er een persoon is gepest met vervelende gevolgen.