Domeinnaam

De domeinnaam is juridisch gezien een bijzonder iets. De domeinnaam is een uniek internetadres. Geen enkele website heeft hetzelfde adres en daarom zijn goede namen op internet schaars en eigenlijk allemaal al bezet.

 

Maar veel goede domeinnamen zijn alleen vastgelegd voor de handel en komen daarom eigenlijk nooit meer vrij. Anders is het als een bedrijf failliet gaat of als iemand domeinnamen vasthoudt om deze te verkopen voor fors meer geld.

 

Daarnaast kan iemand uiteraard ook zijn bedrijf verkopen. Hierbij moet hij niet alleen rekening houden met intellectueel eigendomsrecht, maar ook met personeel.

 

Bijzondere aan de domeinnaam is, dat het geen zaak is en daarom kunnen we eigenlijk niet echt spreken van juridisch eigenaar. Het SIDN legt daarom de domeinnamen in Nederland vast met een contract.

 

Veel mensen denken dat een domeinnaam inbreuk kan maken op een merk, maar dat is niet het geval want domeinnamen vallen niet onder het merkenrecht.

Een domeinnaam kan echter wel weer inbreuk maken op handelsnamen. Dit komt omdat de handelsnaam een onderscheidend vermogen heeft en dat teniet kan worden gedaan door misbruik van een domeinnaam.

 

Het is altijd aan te raden om online juridisch advies in te winnen als er inbreuk op jouw handelsnaam is gepleegd. Juristen en advocaten kunnen je helpen.

 

In veel gevallen is een advocaat niet nodig en kan een domeinnaam jurist je goed helpen. Bijvoorbeeld door een juridische brief te sturen naar de partij die inbreuk pleegt, maar zeker ook als je een contract wilt opstellen voor het verkopen van domeinnamen.

 

En ligt de zaak ingewikkelder of kom je er niet uit met de andere partij? Dan is het wellicht noodzakelijk om een advocaat in te schakelen.