Wat is de LED-kleurtemperatuur?

Als mensen het over LED-kleur hebben, bedoelen ze in de meeste gevallen niet Rood, Groen of Blauw. Ze hebben het over ‘kleurtemperatuur’.

De kleurtemperatuur van de LED is de kleur van het licht dat door de LED wordt uitgestraald. Het heeft niets te maken met hoe warm een lampje aanvoelt, maar met de kleur van de gloed die de LED genereert. De meest voorkomende kleurtemperaturen zijn warm wit, natuurlijk wit en koel wit.

Wat is Kelvin?

De kleurtemperatuur van een lamp wordt gemeten in graden Kelvin (K). Kelvin varieert van 1900K tot 6500K. De Kelvin-schaal loopt in de tegenovergestelde richting van de temperatuurschaal; hoe warmer de gloeikleur, hoe lager de Kelvin-waarde.

Een warm licht heeft bijvoorbeeld een lage Kelvinwaarde van 2700K met een geel/oranje gloed. Een lamp met een hoog Kelvin gehalte van 6000K of meer is een koel licht met een blauw/witte gloed.

2700k is ongeveer dezelfde kleur als een traditionele gloeilamp.

Wat is een Warm White LED kleur?

Wat is een Warm White LED kleur?
Warm Wit (1900K – 3200K)
Een brandende kaars is rond 1900K, 2700K is ongeveer dezelfde kleur als een traditionele gloeilamp, en een goede match voor een halogeenlamp is ongeveer 3000K. Als u uw bestaande verlichtingsarmaturen wilt vervangen door energiezuinigere LED’s, dan zorgt de aankoop van lampen in deze kleurengamma voor een gelijkaardige look en sfeer als uw bestaande opstelling. Warm licht heeft de voorkeur voor gezellige woonruimtes, omdat het meer vleiend is voor huidtinten en kleding.

Wat is een Natural White LED kleur?
Natuurlijk Wit (4000K – 5500K)
Soms Neutraal Wit genoemd. Het lijkt op natuurlijk daglicht. Natuurlijk wit is perfect om bestaande kantoor- of winkelverlichting te vervangen, of om eigentijdse woningen een frisse uitstraling te geven. Een LED-kleurtemperatuur van natuurlijk licht heeft de voorkeur voor visuele taken, omdat het een hoger contrast oplevert dan warm licht.

Wat is een Cool White LED kleur?

Wat is een Cool White LED kleur?
Cool White (6000K +)
Extreem wit en kan er blauwig uit gaan zien als de kleurtemperatuur stijgt, dit kan erg lijken op een cameraflitser. Dit is een ideale lichtkleur om te kiezen voor grote industriële gebieden zoals fabrieken en magazijnen, omdat het zorgt voor een helder en schoon werklicht. U zou dit waarschijnlijk niet thuis of op kantoor hebben, omdat het nogal klinisch kan aanvoelen.

Moet ik warm wit of natuurlijk wit krijgen?
Dus als het gaat om het kiezen van een LED kleur, wat moet u dan kiezen? Dit is wat wij u aanraden:

Waar moet ik Warm White LED’s gebruiken?

Vervanging van traditionele lampen (als u de energie-efficiëntie wilt verbeteren zonder het uiterlijk van de ruimte te veranderen)
Ruimtes die profiteren van een gezellige sfeer – restaurants, hotels
Binnenshuis: woon-, eet- en slaapkamers
Waar moet ik Natural White LED’s gebruiken?
Waar moet ik Natural White LED’s gebruiken?
Visuele taken, zoals lezen of computerwerk
Ruimten die concentratie en productiviteit vereisen: kantoren, industriële ruimten, winkels
Binnenshuis: keukens en thuiskantoren
Of overal waar je een meer eigentijds gevoel wilt hebben…
Vergeet niet: LED-kleurtemperatuur en LED-helderheid zijn niet hetzelfde.
De helderheid van een LED-lichtbron, gemeten in Lumens, bepaalt de sterkte van het licht dat door de lamp wordt uitgestraald.

De meeste van onze LED producten kunnen worden gebruikt met dimmers, maar dimmers hebben geen invloed op de kleurtemperatuur van een lichtbron – alleen de helderheid. Voor meer hulp kunt u contact met ons opnemen of onze Guide to Dimmable LED Lights bezoeken.

Alle SERA-producten zijn verkrijgbaar in Warm White en Natural White. Best verkochte lampen zijn onder andere onze LED MR11 3w Dimmable en LED AR111 8w Dimmable lampen.

De meeste van onze Lineaire Verlichting is ook beschikbaar in Warm of Natuurlijk Wit.
Kijk voor de Cool White opties in onze sectie Industriële Verlichting.

Winkel Alle Verlichting
Alle Led spot producten zijn verkrijgbaar in de webshop van Outledtl.nl