Btw-nummer voor Zelfstandigen: Een Overzicht

Btw-nummer voor Zelfstandigen: Een Overzicht

Wat is een btw-nummer?

Een btw-nummer staat voor “belasting over de toegevoegde waarde”, een belasting die consumenten betalen op de producten of diensten die je levert. Als ondernemer draag je deze belasting over aan de overheid.

Waarom een btw-nummer?

Dit unieke nummer maakt het mogelijk om de btw-belasting efficiënt te innen en door te storten. Het moet verschijnen op alle zakelijke documenten.

Wie moet een btw-nummer hebben?

Bijna alle handelsberoepen en de meeste vrije beroepen moeten een btw-nummer aanvragen. Dit geldt zowel voor zelfstandigen in hoofd- als bijberoep, maar er zijn uitzonderingen.

Wie heeft er geen nodig?

Ondernemingen vrijgesteld van btw-plicht (zoals sommige vrije beroepen) hebben geen btw-nummer nodig. Het volledige overzicht vind je op Fisconet.

Hoe vraag je een btw-nummer aan?

Ondernemingsnummer aanvragen: Je basis is het ondernemingsnummer, dat je krijgt na inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket of sociaal verzekeringsfonds zoals Avixi.

Activeer je btw-nummer: Na inschrijving bij de KBO, wordt je btw-nummer binnen 24 uur geactiveerd. Dit regelt je ondernemingsloket.

Bepaal je btw-stelstel: Er zijn diverse btw-stelsels. Avixi helpt je te bepalen welke voor jou van toepassing is.

Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds: Als zelfstandige sluit je jezelf en eventueel je vennootschap aan bij een fonds om je sociale rechten te waarborgen.

Begin als Zelfstandige:

Eenmaal je btw-nummer is geregeld, kun je je onderneming starten. Ondernemers met een jaaromzet onder de €25.000 kunnen kiezen voor een btw-vrijstelling. Ondanks de vrijstelling moet je wel een btw-nummer hebben en voldoen aan bepaalde administratieve eisen.

Meer informatie nodig?

Neem contact op met Avixi. We begeleiden je door administratieve procedures zodat jij je kunt focussen op je onderneming.