Leeszetel verdient goede verlichting

Nu we weer steeds vaker de avond binnen doorbrengen met de gordijnen dicht en de lampen aan, wordt het tijd om de boekenkast weer eens uit te spitten. Niet om hem op te ruimen, maar om te bekijken welke boeken je nog wil lezen. Lijkt het je niet heerlijk: jezelf onderdompelen in het verhaal in je favoriete leeszetel?

Daglicht = helder licht

Het is niet onbelangrijk om een goede lamp te hebben als je een boek leest. Dit omdat het beter is voor je ogen, maar ook omdat je het dan langer volhoudt. Eigenlijk is daglicht het beste licht, maar dat heb je ’s avonds niet. Zeker niet als de dagen korter worden. Er zijn wel veel lampen die licht produceren dat dicht bij daglicht komt. Deze lampen zijn bij uitstek geschikt als leeslamp. Vooral als het belangrijk is dat je geconcentreerd leest.

Voor de achtergrond

Omdat je ook graag wil dat de woonkamer stilistisch in orde is, hoeft de daglichtlamp niet de hele avond aan te staan. Sla je het boek dicht, dan kun je gaan voor de ultieme sfeerverlichting. Je kunt bijvoorbeeld led-strips kopen, omdat deze niet alleen gezellig licht geven, maar ook nog eens heel weinig elektriciteit verbruiken. Led-strips zijn uitstekend geschikt als accentverlichting of als achtergrondverlichting. Voor het lezen van een boek zijn de strips minder geschikt.

Ontspannen kijken

Overigens kun je voor de eerdergenoemde leeslamp ook uitstekend ledverlichting gebruiken. Ledverlichting is een duurzame manier van verlichten en zorgt op de lange duur voor een aanzienlijke energiebesparing. Als je maar zorgt dat de lamp niet schittert, helder is en een goede lichtkleur heeft. Het kan zijn dat jij daglicht helemaal niet fijn vindt in de gezellige woonkamer. Kies in dat geval voor een warme witte kleur verlichting. Dit omdat die kleur zorgt voor een ontspannen manier van kijken en voor je het weet, is je boek uit!